Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Česká Lípa zvýší bezpečnost chodců na rušných přechodech

Archiv

Město chtělo na úpravy přechodů získat grant od krajského úřadu, ale neuspělo. Celou investici 375.000 korun proto zaplatí Česká Lípa ze svého rozpočtu, řekla dnes mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


Podle starostky Hany Moudré navrhl odbor dopravy s technickým odborem vybudovat ve městě výstražná zařízení na 13 přechodech. "V první fázi jsme vybrali tři v místech s největším pohybem chodců," řekla starostka. Úprav se podle ní dočká přechod u Základní školy na Slovance, přechod přes Okružní ulici, který využívají lidé k cestě ze sídliště Sever a Lada do města, a přechod přes ulici Purkyňova od ulice U Nemocnice. Úpravy mají být hotovy v říjnu.


Přednost chodců na přechodech před vozidly zavedla novela zákona v roce 2001. "Česká republika se zařadila mezi státy s legislativně velmi odpovědným přístupem k bezpečnosti silničního provozu, v praxi se však mnohdy objevují nedostatky, například stavebně technické uspořádání našich přechodů neodpovídá situaci běžné ve vyspělých zemích," poznamenala Moudrá. Přechody jsou nebezpečné zvláště za šera a v noci. Úprava proto počítá s tím, že se přechod výrazně osvítí ve chvíli, kdy vstoupí chodec, což na něj řidiče upozorní.


Úpravy přechodů ale nejsou podle Amrichové jedinou investicí do městských komunikací. Českolipská radnice má ve správě 100 kilometrů silnic a 120 kilometrů chodníků a letos vyčlenila na jejich opravy 15,2 milionu korun. Peníze jsou určeny na plošné i drobné opravy silnic a chodníků a na dopravní značení. Příznivé počasí umožnilo, že většina prací na komunikacích ve městě skončila. Dokončuje se pokládka zámkové dlažby na chodníku v Arbesově ulici a také oprava části chodníku v ulici Dlouhé.