Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Česká Lípa - ze 700 přihlášených lůžek 320.000 korun

Archiv

Stotisícový Liberec vybral v roce 2006 od majitelů hotelů, penzionů nebo kempů necelých 2,75 milionu, letovisko Doksy s 5000 stálými obyvateli téměř 1,9 milionu korun. Třítisícová krkonošská Rokytnice nad Jizerou si přišla zhruba na 1,6 milionu a Karlovice v Českém ráji, kde žije trvale 700 lidí, na bezmála 900.000 korun, zjistila ČTK v anketě.


Ve většině měst a obcí by poplatky vynesly ještě více. Někteří ubytovatelé však svá lůžka tají, nebo je přihlásili, ale hosty zapírají.


"Domníváme se, že v Rokytnici je přibližně 1500 lůžek, kde podnikatelé poskytují turistům noclehy načerno. Další své hosty nepřiznávají. Připravujeme proto mnohem přísnější kontroly," řekl  rokytnický starosta Petr Matyáš.


Podle něj je v Rokytnici jedno lůžko oficiálně obsazené v průměru 20 dní v roce, což naprosto neodpovídá skutečnosti. Starosta odhaduje, že jedno lůžko využije ročně 60 až 90 rekreantů.


"Na poplatcích bychom chtěli vybrat alespoň tři miliony korun," řekl Matyáš.


Problémy se zatajovanými lůžky řeší také radnice v sousedním Harrachově a podnikatelům dopadeným při podvádění uděluje město mnohatisícové pokuty. V Harrachově turisté využívají úředně okolo 12.000 lůžek, v Rokytnici asi 4000. V Doksech, v krkonošských Vítkovicích či v Karlovicích se radnice pokouší s nepoctivými majiteli ubytovacích zařízení domluvit nejdříve po dobrém. V České Lípě vycházejí podnikatelé z kontrol bez prohřešků. Čtyřicetitisícové průmyslové město však připomíná svými příjmy z poplatků chudého příbuzného. Loni získalo ze zhruba 700 přihlášených lůžek asi 320.000 korun. O něco větší Jablonec nad Nisou, rozprostírající na úpatí Jizerských hor, vybral na poplatcích 625.000 korun.


Největší město na Semilsku, čtrnáctitisícový Turnov, považovaný za srdce Českého ráje, měl loni z poplatků jen něco přes 200.000 korun - zhruba čtyřikrát méně než nedaleká vesnička Karlovice. V ní však leží velký kemp s chatkami a Lázně Sedmihorky. Turnovská radnice ví o 150 lůžkách v hotelech, 150 v penzionech a dalších 300 se na prázdniny uvolňuje na školních internátech.


"V Karlovicích nám dobrovolně odevzdávají poplatky i lidé, kteří by platit nemuseli, protože pronajímají pokoje ve svých rodinných domech a poskytovanými službami nepatří do kategorie penzionů. Vědí ovšem, že peníze věnujeme do rozvoje obce a turisté k nim budou rádi jezdit i dál," upozornila karlovická starostka Vlasta Špačková.


Liberec, Karlovice, Česká Lípa, Jablonec a další města a obce vybírají nejvyšší možné denní poplatky - za obsazené lůžko čtyři koruny a za lázeňský a rekreační pobyt 15 korun. Jinde jsou k podnikatelům shovívavější - například v Doksech, Rokytnici nebo ve Vítkovicích činí poplatek za rekreační pobyt 12 korun a poplatek za obsazené lůžko dvě koruny. V Doksech požaduje radnice dvoukorunový poplatek pouze v červnu, červenci a srpnu. V posledních letech se vybrané poplatky příliš nelišily. Letos však v horských zimních centrech očekávají kvůli teplé zimě nižší příjmy. "


Za první čtyři měsíce jsme na poplatcích získali ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pouze 72 procent," uvedl harrachovský starosta Tomáš Ploc.


V horských střediscích tráví v zimě dovolenou přibližně třikrát více lidí než v létě. V Harrachově tvořily loňské příjmy z poplatků asi 14 procent městského rozpočtu, v Karlovicích necelých osm procent, ve Vítkovicích přes pět procent. V největších městech Libereckého kraje - v Liberci, Jablonci, České Lípě a v Turnově - nešlo ani o jedno procento z rozpočtu.