Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Česká Lípa žádá ombudsmana o pomoc při řešení problémů ghetta

Archiv

Starostka ombudsmana písemně požádala, aby se přijel se situací seznámit přímo na místo ještě v květnu a poradil, jaké kroky podniknout. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


"Nechceme jen nečinně přihlížet, aby se situace nevyhrocovala tak, jako například v Janově. Je mou povinností řešit klíčový problém města Česká Lípa a předejít tak problémům a konfliktům mnohem větším," píše ve svém dopise starostka. Upozornila také na působení firmy Spobyt, které panelové domy na sídlišti Sever patří. Společnost je známá z mnoha kauz, týkajících se ghett a sociálně slabých obyvatel v Ústí nad Labem. Podle starostky firma do svých domů neinvestuje, nekomunikuje s nájemníky ani s městem.


Spobyt už prostřednictvím své mluvčí oznámil, že domy v České Lípě za současné situace opravovat nemíní, protože peníze, které vybere od nájemníků, na to nestačí. Obyvatelům sídliště vzkázal, že chtějí-li mít hezčí dům, ať si připlatí. "Pokud někdo z nájemců je ochoten platit komerční nájemné, jsme připraveni jeho byt okamžitě přednostně opravit. Zájemci se mohou obracet přímo na Spobyt," uvedla pro Městské noviny Michaela Winklerová, mluvčí skupiny CPI Group, do níž Spobyt patří.


Problémy na sídlišti Sever se zabývali nedávno i českolipští zastupitelé. Opozice, která radnici kritizovala za nečinnost, žádala mimo jiné vytvoření pracovní skupiny. Žádala posílení policejních hlídek, vybudování kamerového systému a právní pomoc. Návrh ale nezískal dostatečnou podporu.