Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Česká Lípa se radila s obyvateli, jak změnit problémová hřiště

Archiv

O jejich budoucí podobě se odborníci z českolipské radnice a místního Poradenského centra pro venkov radili s dětmi i s obyvateli okolních domů. Jejich nápady architektka použije při prvních úpravách hřišť. ČTK to dnes řekla městská mluvčí Kateřina Amrichová.


"Na vylepšení hřiště na Špičáku máme letos 190.000 korun a na hřiště na Ladech 100.000 korun. Věnovali nám je sponzoři a další peníze na hřiště se pokusíme získat v příštím roce," uvedla Amrichová.


Radnice si přeje, aby se obyčejní lidé podíleli na vylepšování životního prostředí v čtyřicetitisícovém městě také v budoucnu. S jejich pomocí se vyvaruje chyb, jež dříve, byť v dobrém úmyslu, udělala a nyní je musí napravovat. Na obou hřištích i v nedalekých sálech hovořili odborníci s desítkami dětí i dospělých. Na čtvercovém hřišti na Ladech obtěžuje obyvatele v blízkých panelácích večerní a noční hluk, některé děti a teenageři tam pijí alkohol, rozbíjejí lahve, berou drogy a po setmění se oddávají sexu. Lidé venčí své psy na plácku, kde kluci hrají fotbal.


"Z přelidněného hřiště na největším českolipském sídlišti Špičák se často rozléhá obrovský řev a rachot. Adolescenti se tam mísí s malými dětmi. Některé matky je tam nechávají úplně bez dozoru," konstatovala projektová manažerka Společnosti pro Jizerské hory Blažena Hušková.


Společnost založila Poradenské centrum pro venkov v České Lípě a v dalších pěti městech Libereckého kraje. Podle Huškové se na sídlištích Lada a Špičák ukázalo, jak je důležité, aby lidé dostali šanci vyjádřit se k projektům, které se jich týkají.


"Díky jejich připomínkám bude například na Ladech nové minihřiště na fotbal jinde, než ho architektka původně nakreslila. Bez průzkumu mezi lidmi by vyrostlo pod okny místností, kde tráví čas obyvatelé domů právě v době, kdy si venku děti nejvíce hrají," upozornila Hušková.


Chlapcům také vadilo, že architektka pro fotbalové minihřiště vybrala tvrdý umělý povrch, a chodili by hrát raději na jakýkoliv trávník. V České Lípě loni obyvatelé vybírali zeleň pro zanedbaný pozemek na sídlišti Holý Vrch. Letos na jaře připravila radnice s Poradenským centrem pro venkov setkání s veřejností o úpravách v hlavním městském parku. Lidé chtěli, aby se rozšířil a bylo v něm méně betonu a asfaltu a více trávy. Líbila by se jim také tajuplná zákoutí, více přístřešků a altánů, hřiště na pétanque a také lepší osvětlení a údržba. Druhá schůzka s obyvateli o zvelebení parku se uskuteční na konci června.