Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Česká Lípa připravila další parcely pro rodinné domky

Archiv

O bydlení v rodinných domech je ve čtyřicetitisícové České Lípě stále velký zájem. Píše o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


"Když jsme připravili pro výstavbu rodinných domů lokalitu Rasova Hůrka, hned byla prodaná - podobně jako pozemky pod Holým vrchem," řekl MfD starosta České Lípy Petr Skokan.


Šlo dohromady o 112 parcel a teď k nim přibylo 51 nových. Peníze, které město vydalo na přípravu lokality, se do radniční pokladny částečně vrátí. Stavebníci zaplatí cenu za parcely a další poplatky. Kvůli velké poptávce po bydlení v rodinných domech město dokonce uvažuje, že stavebníkům nabídne pro výstavbu i nepřipravená území.


"Vytipovali jsme několik lokalit, kde by se mohly další rodinné domky stavět a víme, že lidé jsou ochotní si území zainvestovat na svoje náklady," prohlásil Skokan.


Doposud se město snažilo prodávat připravené pozemky, ale budování inženýrských sítí nebylo někdy dostatečně rychlé. Objevily se i jiné problémy. Například na Rasově Hůrce radnice prodala parcely a přislíbila k nim dovést inženýrské sítě. Práce zadala firmě Stavební podnik Ralsko, jež se ale mezitím dostala do konkurzu. Ve městě potom podle MfD vypukla panika, že parcely zůstanou bez připojení vody, elektřiny a plynu.


Kromě lokalit pro nové rodinné domy se v České Lípě připravuje také výstavba bytů na sídlišti Lada. Podle Skokana se na zájmu o bydlení v České Lípě projevuje průmyslová zóna v Dubici. Za prací do ní dojíždějí stovky lidí a ti by se rádi  zbavili cestování.