Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Česká Lípa byty prodává i staví

Archiv

"Nechat si jich chceme asi 400, především byty v penzionu pro seniory, v domě s pečovatelskou službou a na ubytovnách," řekla mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Bytový fond v České Lípě patří k nejmladším a nejzachovalejším v Libereckém kraji. Většina domů pochází ze 70. a 80. let. Město se podle Aulové snažilo byty prodat co nejrychleji, nabízelo je proto za velmi příznivé ceny od 40.000 do 100.000 korun podle velikosti, lokality a stáří domu.


"Jen ve výjimečných případech neměli nájemníci o své byty zájem. Tyto byty chceme později nabídnout třetím osobám," dodala Aulová.


Volné byty v privatizovaných domech prodává město v dražbách. Za dva roky tak prodalo čtyři desítky prázdných bytů. Podle Jiřího Haua z dražební kanceláře Auction-H je o dražby velký zájem.


"Za dva roky, co tímto způsobem byty prodáváme, se vydražená cena zvýšila zhruba o třetinu," řekl.


Zatímco na začátku se běžný dvoupokojový byt prodával za ceny kolem 220.000 korun, dnes podle něj není výjimkou cena kolem 350.000 korun.


"Přitom jde často o byty po neplatičích, do kterých je nutné další peníze investovat," poznamenal Hau.


Česká Lípa byty prodává, ale na druhé straně podporuje i novou bytovou výstavbu. Na sídlišti Lada tak v nejbližších letech vyroste 140 družstevních a nájemních bytů, na které město poskytne pozemky a zajistí i 57 milionů státní dotace. Dalších 272 družstevních bytů se staví na sídlišti Dubina. I v tomto případě zajišťovalo město pozemky a zhruba stomilionovou státní dotaci. V České Lípě žije téměř 40.000 obyvatel. Nabídka bytů je podle realitních kanceláří poměrně velká. Stejně jako v celé České republice i tady ceny bytů v posledních letech výrazně rostou. Zatímco v roce 2001 se prodávaly za ceny kolem 200.000 až 350.000 korun, dnes jsou v průměru o 200.000 korun dražší.