Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Česká Lípa bez "kočárkové" vyhlášky

Archiv

Město dalo na doporučení Krajského úřadu v Liberci a také na negativní vyjádření ministerstva vnitra. Za kočárky bez dozoru strážníci během několika měsíců nikoho nepokutovali. Píše o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


"Posuzovali jsme, zda je vyhláška v mezích zákona, či zda ho nepřekračuje. Nakonec jsme České Lípě doporučili, aby vyhlášku alespoň v některých ustanoveních změnila," uvedl pro MfD Karel Ulmann, vedoucí legislativního a právního oddělení  Krajského úřadu v Liberci.


Podle něj jde o složitou věc. Některá ustanovení totiž sice vypadají logicky jako úplný nesmysl, ale právně to tak jednoznačné není.


Vyhlášku Česká Lípa vydala v červnu letošního roku, o měsíc později se proti ní zvedla bouře nevole mezi lidmi. Rozruch přitom způsobila jediná věta. Zněla: "Na žádném veřejném prostranství na území města Česká Lípa mimo vyhrazená místa se zajištěným hlídáním dětí nesmí být ponechán bez dozoru kočárek s dítětem."


Zejména matkám se nelíbilo, že vyhláška omezí jejich možnosti při nakupování.


"S kočárkem do prodejen nesmíme, a tak ho musíme nechat na chvilku venku. Za to nás chtěli trestat, ale přitom by se měli spíš zamyslet, proč s kočárkem všude nemůžeme. Jako by byly malé děti nějaký odpad," řekla MfD Jitka Dohnalová z České Lípy.


Lidé rovněž kritizovali, co všechno si vůči nim radnice dovolí. "Rádoby moudří úředníci napravují chyby nezodpovědných matek a chtějí je vychovávat a trestat za to, že se nestarají o své děti. Je to nebezpečné myšlení, které může být na první pohled i sympatické. Pro pořádek a pro přehled je přece každý řádný občan," cituje MfD právníka Josefa Svobodu.


Město vyhláškou chtělo předejít únosům dětí. "Nejde o nic jiného než o bezpečnost našich dětí. Autoři vyhlášky chtěli předejít tragédii, o níž se u nás mluví až tehdy, když k ní dojde," řekl českolipský starosta Petr Skokan. Město dokonce zveřejnilo statistiky dětských únosů a pohřešovaných dětí.