Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Češi se mohou učit společně s dalšími Evropany - po internetu

Archiv

Dnes spuštěný projekt Evropské unie s názvem eTwinning má umožnit mimo jiné to, že se školy budou vzájemně propojovat a mohou zavést společné vyučovací hodiny či nejrůznější projekty.


"Nejde o výměnné studentské pobyty, k tomu slouží jiné programy. Jde o to, že se zde vytvoří určité prostředí, například virtuální třídy, do nichž se dostanou jen partneři," řekla Kateřina Bavorová ze vzdělávacího portálu European Schoolnet, který bude projekt realizovat.


"Jde o to, aby spolu různé školy co nejjednodušší cestou spolupracovaly." Témata i formy spolupráce jsou však čistě na nich, i když samozřejmě na serveru budou i tipy a návrhy, podotkla.


Kromě společných hodin si žáci a učitelé budou moci zasílat emaily či zvukové a obrazové nahrávky. Podle tvůrců serveru jde o to propojit možnosti moderních technologií se studiem jazyků a zároveň i dalších oborů. Bude-li se například v hodině dějepisu probírat druhá světová válka, pohledy z Německa, Česka či Francie se možná budou lišit.


Na serveru (www.etwinning.net), který funguje i v českém jazyce, se školy mohou zdarma zaregistrovat a hledat na něm partnery. Učitelé tam zase mohou najít náměty či se zúčastnit on- line diskuzí s kolegy či poradci.


Slovenský eurokomisař Ján Figeľ, který má v Evropské komisi na starost vzdělání, na tiskové konferenci uvedl, že cílem je, aby se do roku 2007 do projektu zapojilo deset procent základních a středních škol v zemích unie - tedy zhruba 30.000 škol. Kromě členských států se projektu mohou účastnit i Norsko, Island a Lichtenštejnsko.


Podle Lenky Jeníčkové z národní agentury Socrates, která má projekt v ČR na starosti, už v ČR o eTwinning projevilo zájem několik stovek z asi 7000 oslovených škol. Agentura navíc na únor po celé zemi připravuje další informační kampaň.


"Určitě to vítám," řekl  student českolipského gymnázia Jan Špringl, který se dnes v Bruselu zúčastnil konference pořádané u příležitosti spuštění portálu. "Hlavně to je i docela příjemné oživení, které trochu naruší ty jednotvárné výklady, kdy učitel jen stojí před třídou a vypráví," dodal.


EK na eTwinnig vyčlenila sedm milionů eur (asi 213 milionů korun). Nebudou poskytnuty přímo školám, bude se z nich financovat provoz a správa serveru či národní poradní místa v jednotlivých zemích.