Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ceny Thálie budou z Lindavy

Archiv

Ředitel firmy Jaroslav Turnhöfer dnes řekl, že podobu trofeje navrhl architekt a designér Bořek Šípek a sklárna je vyrábí bez nároku na odměnu. Ceny Thálie jsou ze sodnodraselného křišťálu.


"Do seříznuté vysoké štíhlé vázy vybrousí zkušený brusič obličej múzy. Vybroušení jedné ceny ho zaměstná na celý den," dodal ředitel.


Ocenění připomíná benátskou masku, ale její držitelé ho mohou používat i jako vázu. Lindavští skláři vyrábějí ceny v modré, zelené, červené a medové barvě nebo čiré. Ceny Thálie budou předány 24. března tradičně v historické budově Národního divadla v Praze. Členové čtyř porot hodnotili výkony v inscenacích, které se na jevišti objevily od 1. prosince 2005 do 30. listopadu 2006. Umělce nominovali v oborech činohra, opera a opereta, muzikál nebo jiný hudebně dramatický žánr a balet, pantomima či jiný tanečně dramatický žánr. Thálii mohou získat i cizinci; pokud ovšem svou roli nastudovali v původní inscenaci na území České republiky a je trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu.


Sklárna Ajeto se specializuje na malosériovou výrobu komplikovaných a exkluzivních děl z ručně foukaného skla. Uměleckým ředitelem firmy je renomovaný designér a architekt Bořek Šípek. Sklo ze sklárny zdobí například královský palác v Norsku nebo luxusní zaoceánské lodi. Lustr podle návrhu Bořka Šípka vyrobený v Lindavě visí i v obnovené opeře v Bělehradě. Roční obrat firmy s 55 zaměstnanci se podle Turhöfera pohybuje trvale kolem 40 milionů korun. Téměř 85 procent produkce míří do ciziny, hlavně do USA, Itálie, Německa a Beneluxu. Stále více vyváží firma do Asie. Její letošní zakázky míří na nizozemský královský dvůr nebo do nejluxusnějšího hotelu v Hirošimě.