Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Centrum Kravař znovu zdobí kompletní mariánský sloup

Archiv

Na náves se nejprve loni vrátil samotný sloup se sochou Panny Marie, ve středu k němu přibyly i sochy dalších čtyř světců - Rocha, Barbory, Vavřince a Jana Nepomuckého. Opravu má za sebou i centrum obce, kde by ještě v budoucnu měla vzniknout klidová zóna, řekl dnes ČTK starosta Vít Vomáčka.


Podle Českolipského deníku hrozila čtveřice soch svatých před svou opravou zřícením. Opravy soch ale restaurátor Vladimír Žák dokončoval až na místě, protože křehký materiál unikátního sousoší by nemusel přečkat cestu z dílen na své místo. Sochy jsou pokryty křemičitými nátěry, aby odolaly povětrnostním podmínkám a kyselým dešťům, které pískovci nesvědčí. "Teď sloup čeká ještě patinování, aby byl dokončen," dodal starosta.


Mariánský sloup není jedinou památkou v obci, o níž se první písemná zmínka objevila na konci 12 století. Podobných soch je v obci i jejím blízkém okolí několik a všechny by měly postupně projít opravami stejně jako místní kostel Narození Panny Marie.


Památka ze 14. století patřila církvi, obec se ale rozhodla převzít ji do svého vlastnictví. "Už jsme opravili interiér a osvětlení a také zvonici, v kostele je nyní instalována výstava mešních rouch a ornátů," poznamenal starosta. Kostel podle něho ještě potřebuje opravu pláště. K cenným památkám patří také takzvaná Vísecká rychta, která je jednou z největších roubených staveb v Česku.


Kravaře jsou malou obcí s 800 obyvateli. Hospodaří s rozpočtem kolem osmi milionů korun, přesto se snaží každoročně nejméně 300.000 korun vynaložit na opravy památek a jejich restaurování. Obec také každoročně žádá na opravy památek dotace z krajských fondů. "Loni jsme na opravy sloupu získali 100.000 korun, letos jsme ale úspěšní nebyli, a tak musíme práce zaplatit z vlastního rozpočtu," řekl Vomáčka.


Stejně jako chybějící peníze ale trápí Kravařské také doprava. Historickým centrem obce vede totiž frekventovaná silnice na Litoměřice, po níž denně projede až 5000 automobilů. V příštích letech by se ale měla situace zlepšit, na nedávném jednání s představiteli kraje a Ředitelstvím silnic a dálnic, se Vomáčkovi dostalo ujištění, že obchvat obce je už v plánech. Jeho vybudování přijde podle odhadů na 300 milionů korun a se stavbou by se mělo začít do pěti let.