Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Celníci zabavili českolipskému podnikateli alkohol a cigarety za půl milionu

Archiv

"Celníci zajistili přes 172.000 kusů značených tabákových výrobků v hodnotě téměř 350.000 korun a téměř 750 litrů lihovin za více než 190.000 korun," řekl dnes mluvčí severočeských celníků Viliam Leysek.


Skupina osmi celníků podle něj prověřovala zděný objekt v tržnici, kde se mimo jiné prodává alkohol i cigarety. V rozporu se zákonem nebylo na prodejní místo vydané platné kolaudační rozhodnutí, které je pro prodej tohoto zboží nutné, poznamenal Leysek. Majitelem prodejního stánku je podle mluvčího celníků českolipský občan, jenž se zabavení zboží příliš nebránil.

"Na stánek měl vydáno jen dočasné kolaudační rozhodnutí, které už bylo v době kontroly neplatné. Musel vědět, že prodejem alkoholu a cigaret riskuje," poznamenal Leysek. Dodal, že případ bude ve správním řízení řešit příslušný útvar Celního úřadu v České Lípě. Do uzavření případu bude zboží ve skladu celní správy.

Prodej cigaret a alkoholu ve stáncích a v tržnicích od letošního 1. ledna zakazuje novela zákona o spotřebních daních. Podnikatelům při porušení zákazu hrozí pokuta až 150.000 korun. Podle českolipských celníků nebyla kontrola na tržnicích v okrese první. Při žádné z předchozích razií ale celníci nezabavili takové množství zboží. V Libereckém kraji ale případ zdaleka není největší.

Nejvíce zboží totiž celníci zabavili při kontrole tržnice v Srbské na Liberecku v polovině ledna. Prodejci tam tehdy přišli o cigarety a alkohol za 1,77 milionu korun.


i-noviny komentují: Z uvedených indicií vyplýva, že oním českolipským podnikatelem je šestačtyřicetiletý M. L, který je také členem českolipské ODS a v letech 1998 a 2002 neúspěšně kandidoval do českolipského zastupitelstva. Místní organizace ODS si tak může do své pomyslné kroniky zapsat další ostudný moment, jenž způsobil jeden ze straníků.