Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Celníci objevili nelegálně zaměstnané cizince

Archiv

Dva pracovali na výkopech, další dva montovali lešení. ČTK o tom dnes informoval mluvčí severočeské celní správy Jiří Nejedlý. Celníci předali případ úřadu práce, který může firmám za nelegální zaměstnávání cizinců uložit až dvoumilionové pokuty. V Libereckém kraji nejde letos podle Nejedlého o první podobný případ. Ve čtyřech okresech kraje provedli už od začátku roku 27 kontrol.


"Ve 13 případech vzniklo podezření, že subjekty zaměstnávají cizince ze zemí mimo Evropskou unii, k jejichž legálnímu zaměstnání chybí potřebné pracovní smlouvy," řekl Nejedlý.


Naposledy odhalili celníci před měsícem při kontrole v pěti provozovnách sedm cizinců zaměstnaných bez řádného povolení, dva z nich navíc ani neměli povolení k pobytu. I tehdy šlo většinou o Ukrajince. Největší skupinu nelegálně zaměstnaných cizinců odhalili celníci loni na podzim na Jablonecku a Liberecku. Ve třech provozovnách tehdy našli 20 pracovníků bez pracovního povolení. Polovina z nich byla načerno i v České republice, a byli proto vyhoštěni. Firmy zaměstnávající cizince načerno ušetří peníze na daních ze mzdy a také za odvody na sociální a zdravotní pojištění. Měsíčně jde o desetitisíce korun.