Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Bývalé kasárny v Mimoni obsadili podnikatelé

Archiv

O nevyužívané prostory přitom město usilovalo několik let, protože nabízejí ideální podmínky pro podnikání. Zpočátku to sice vypadalo, že pro tříhektarový areál bude radnice hledat využití jen těžce, dnes už je ale prakticky obsazen. Podnikatelé se do kasáren stěhují postupně. Fungovat by v něm měla autodoprava, technické služby, potravinářská výroba, dřevovýroba či zámečnická dílna. Část kasáren využije i město pro své sklady.


"Předpokládali jsme, že se tam malé a střední firmy budou stěhovat už na jaře, příprava se ale protáhla kvůli nutným úpravám," řekla místostarostka Antošová.


Bylo podle ní třeba upravit rozvody elektřiny, vody a odpady. Město původně počítalo, že úpravy přijdou na zhruba půl milionu korun, nakonec se však vyšplhaly na téměř dvojnásobek. Místostarostka ale věří, že už příští rok se investice vrátí. Původně chtěla radnice pronajmout či prodat areál jako celek. Zájemce o celá kasárna se ale nenašel. Zastupitelé se proto rozhodli pronajmout ho po částech a podpořit tak místní podnikatele. Město uzavírá s podnikateli smlouvy o pronájmech na deset let. Kolik městskému rozpočtu pronájem kasáren přinese, zatím radnice nechtěla specifikovat. Řádově to ale budou statisíce. Podnikatelé si většinou podmínky pochvalují.


"Měl jsem pronajaté prostory jinde, tady jsou ale podmínky výhodnější," řekl  jeden z nich.


Kasárna tak v Mimoni fungují jako malá průmyslová zóna. Na tu skutečnou si totiž město bude muset ještě počkat.


"Máme sice vybrané pozemky, kde by měla vyrůst, náklady by ale byly příliš velké," řekla Marie Antošová.


Mimoň by podle ní potřebovala miliony na výkup pozemků od soukromých vlastníků a další miliony na vybudování inženýrských sítí.


"Zatím se podobná investice nevyplatí, protože nemáme ani potenciálního investora, který by tam chtěl postavit výrobní závod," dodala místostarostka.