Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Budou nad Ralskem kroužit bezpilotní letadla?

Archiv

Je to projekt, se kterým jako s jedním ze svých klíčových počítá nově vzniklá Evropská obranná agentura. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.


Asociace obranného průmyslu podle listu už vytipovala konkrétní místo, a sice letiště Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Nad málo obydleným územím na severu Čech nevedou letecké trasy, proto se pro projekt hodí, píše list.


"Jednání s úřady však teprve začnou," upozornil šéf asociace Jiří Hynek.


Česko by podle deníku nabídlo nejen území, ale i vědecké zázemí civilního i vojenského ústavu. Ministerstvo obrany uvedlo, že mluvit o konkrétních zakázkách je předčasné. Vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních včetně letiště Hradčany užívala v letech 1968 až 1990 sovětská armáda. Od té doby, co je areál prázdný, chátrá, a o jeho převzetí proto usilují jak Liberecký kraj, tak stejnojmenná obec Ralsko. Lokalita totiž patří k rozvojovým prioritám kraje, i když o dalším využití není plně rozhodnuto.


Cenné území by ale mělo sloužit jako rekreační oblast s omezenou průmyslovou výrobou. O možném využití letiště Hradčany k vojenským výzkumným účelům zatím obec Ralsko nic neví. Z podobného záměru má ale starosta obavy.


"Mohlo by to znamenat, že by se část území znovu uzavřela, my přitom chceme prostor využít pro rozvoj podnikání a turistiky," řekl dnes  starosta Jindřich Šolc.


Obec navíc nyní zpracovává územní plán a s podobným využitím v něm nepočítá. Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan se dnes k projektu vyjadřovat nechtěl.


"Nejprve se s ním musím podrobně seznámit a teprve pak budu schopen posoudit, zda je pro kraj přijatelný, či nikoli," řekl  Skokan.


Evropská obranná agentura pracuje teprve měsíc, jejím úkolem je koordinovat spolupráci v obranném průmyslu, podporovat vědu a výzkum a vývoj nových zbraní. Ředitel agentury Nick Witney se minulý týden sešel s představiteli českého ministerstva obrany a obranného průmyslu v Praze. Na ministerstvu obrany jednal mimo jiné o tom, jaké představy o vyzbrojení má velení české armády na deset dvacet let dopředu.