Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Bude Máchovo jezero na podzim vypuštěno?

Archiv

"Jezero by se mělo vypustit, zmapovat největší ložiska znečištění a na základě toho stanovit plán hospodaření, které by přispělo ke zlepšení kvality vody," řekl  Luděk Téra, jednatel společnosti Regio Máchova kraje, které spravuje největší pláže jezera. Podle Téry se kvalita vody v jezeře rok od roku zhoršuje. Zatímco v předcházejících dvou letech zakazovali hygienici kvůli toxickým sinicím koupání až v polovině léta, letos platí zákaz už od poloviny června.


 "Naše tržby jsou tak na úrovni třetiny těch loňských. Nedoplácíme na to ale jen my, problémy mají i všichni ubytovatelé a také majitelé restaurací i obchodů v širokém okolí," poznamenal Téra.


Turisty nejvyhledávanější vodní plochu v Libereckém kraji spravuje od loňského roku Agentura ochrany přírody a krajiny. Už loni přikročila spolu s rybáři k vypouštění jezera. Kvůli nedostatku vody je ale musela nechat zase napustit. "O tom, zda letos jezero vypustíme, jsme ještě nerozhodli, v létě je to předčasné. Záležet bude na počasí na podzim," řekl dnes Tomáš Stuchlík z agentury. Pokud bude podzim bohatý na srážky, nebylo by možné jezero vyprázdnit.


Podle Stuchlíka jsou toxické sinice v Máchově jezeře opravdu velkým problémem. Proč se ale v letošním roce rozšířily natolik, že ještě před začátkem letní sezony museli hygienici zakázat koupání, nedokáže vysvětlit. "Příčiny znečištění se zatím nepodařilo jasně prokázat. Velkou měrou ale k množení sinic přispívají tuny živin, které se za desítky let intenzivního hospodaření nahromadily v bahně," řekl. Jezeru by podle Stuchlíka nejvíce pomohlo, kdyby bylo možné sedimenty ze dna odtěžit. "Nikdo si ale zatím nedokáže představit, kolik by to stálo," poznamenal. Sedimenty na dně totiž podle něho dosahují tloušťky několika desítek centimetrů, ale také metrů. "Neexistuje navíc plocha, kde by bylo možné tak obrovské množství odtěženého bahna bezpečně uložit," dodal Stuchlík. Řešení znečištění Máchova jezera podle něho také ztěžuje skutečnost, že leží mezi dvěma rybníky - Břehyňským a Novozámeckým, které jsou chráněnými oblastmi. Zlepšení kvality vody v jezeře tak podle něj bude záležitostí dlouhodobou.