Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Bude klášterní zahrada další pýchou České Lípy?

Archiv

Zahrady ve stylu francouzské renesance patří mezi nejkrásnější místa v centru České Lípy. Leží mezi bývalým augustiniánským klášterem a kulturním domem. Kromě travnatých ploch, keřů, chodníků a pískovcových soch je jejich součástí také přírodní divadelní amfiteátr, který tu postavilo muzeum v roce 1995. Opravy zahrad začaly už v roce 1988, zpomalilo je ale navrácení kláštera augustiniánskému řádu. Stát pak musel klášter i zahrady pro muzeum od řádu vykoupit zpět.


Intenzivně se na zahradách pracuje znovu až v posledních dvou letech. V loňském roce byla opravena část zahrad, na které hrozilo zřícení zdi. Byla dokončena hlavní opěrná zeď, terénní úpravy vlastní plochy zahrady a základní sadové úpravy včetně podzimních výsadeb. Celkem zahradníci vysadili 1300 keřů buxusu a 650 habrů. Práce přišly loni na 2,5 milionu korun a letos podle ředitele muzea Zdeňka Vitáčka krajský úřad na dokončení rekonstrukce uvolnil 1,553 milionu. V zahradách tak mohl být postaven domek se sociálním zázemím pro návštěvníky klášterní zahrady, amfiteátru a restaurace a dokončen byl prostor mezi kostelem a klášterní věží.


"S památkovým úřadem jsme se navíc dohodli, že trávníky nahradíme porosty bylin, které budou charakter klášterní zahrady dokreslovat," dodal Zdeněk Vitáček.


---------------------


Veřejný kontrolní den se uskuteční dne 17.9.2005 od 9 hodin. V již dokončené části zahrady bude v tento den probíhat 10. Divadelní pouť.