Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Bude českolipská policie oslabena?

Archiv

Ve srovnání s koncem loňského roku má totiž nyní o sedm policistů méně. Novinářům to dnes řekl zástupce ředitele českolipské policie Vladimír Hysek.


"Především chceme, aby počet policistů zůstal stejný na obvodním oddělení v České Lípě. Převelíme tam zkušené lidi z jiných měst. Nahradí muže, kteří buď skončí, nebo odejdou na kriminálku nebo jiná odborná pracoviště," prohlásil Hysek.


V České Lípě je podle něj největší kriminalita, odehraje se tam téměř polovina ze všech trestných činů v okrese. Druhé místo na žebříčku zločinnosti zaujímá Nový Bor. Snižování početních stavů policistů se v létě zřejmě dotkne bezpečnosti v okolí Máchova jezera, kam během prázdnin přicházely posily z jiných obvodních oddělení z Českolipska i jiných částí bývalého Severočeského kraje.


"Nové příslušníky si můžeme vybírat z velkého množství uchazečů. Kvalitními policisty se však stanou nejdříve za dva roky po přijetí," upozornil Hysek.


Kromě mužů v důchodovém věku opouštějí na Českolipsku policii také odborníci v nejlepších letech mezi 35 až 40 lety. Obávají se většinou toho, aby po po skončení služby ve věku po 50 letech nezůstali bez práce a nemuseli žít pouze z penze.


"Ve služebním zákoně citelně chybí kariérní řád, který by policistům dával jistotu, že po odchodu do důchodu budou mít dost peněz na slušný život," shrnul Hysek.


Na sousedním Liberecku opustí k 31. květnu policii 16 příslušníků a místo nich nastoupí devět nováčků. Liberecká policie dostala nedávno pro jejich přijetí výjimku jako první v České republice, nyní ji obdrželi také v České Lípě.