Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Brutální vrah je stále na svobodě

Archiv

Podle žaloby v roce 1994 zabil dva mladíky ve věku 22 a 19 let, kteří si k němu zřejmě přišli směnit valuty získané z krádeže.


"Důkazy předložené při hlavním líčení zatím potvrzují informace získané při výslechu svědků na policii," řekl dnes soudce.


On, státní zástupkyně a ani kriminalisté však nechtějí, aby se veřejnost dozvěděla, kdo Jarolímka usvědčuje. Obžalovaný muž má totiž pověst mimořádně bezohledného zločince a svědkům hrozí smrtelné nebezpečí. Jak vyplynulo z procesu, Jarolímek se v minulosti ozbrojoval pistolemi, brokovnicí, samopalem, granáty a výbušninami. Jeden ze svědků dostal nedávno zprávu, že na jeho hlavu je vypsaná odměna.


Případ začal 26. února 1994, kdy pětice mladíků ukradla z domu podnikatele Ladislava Jáče v Liberci trezor, ve kterém byly valuty a česká měna v celkové hodnotě bezmála čtyři miliony korun. Větší část valut si odnesli nakonec dva z pětice pachatelů. Ze spisu vyplývá, že se s lupem vydali do České Lípy za Jarolímkem, aby s ním vyměnili ukradené švýcarské a rakouské bankovky za německé marky. Pak údajně chtěli zmizet do Německa.


Od té doby mladíky nikdo nespatřil. Jejich kostry kriminalisté našli po zprávě od svého informátora předloni v dubnu. Totožnost potvrdila analýza DNA. V hrobě a v lebce jedné z obětí našli kriminalisté náboje vystřelené z pistole, která byla v roce 1995 nalezena při prohlídce Jarolímkovy chaty. Podle pitvy Jarolímek první oběť zastřelil a druhou zabil úderem těžkého předmětu do hlavy.


"Z důkazů vyplývá, že Jarolímek usmrtil oba mladíky. Nepodařilo se však prokázat, jestli se chtěl zmocnit peněz, nebo jiného jejich majetku," konstatovala státní zástupkyně.


Pokud Jarolímka kriminalisté dopadnou, hrozí mu až 15 let vězení, nebo dokonce výjimečný trest. Policisté po něm ale marně pátrají již devět let.


"V podsvětí byl známý jako nájemný vrah a nelze vyloučit, že dokonce změnil svou podobu," prozradil  jeden z kriminalistů obeznámený s Jarolímkovým případem.


Jarolímek podle obžaloby mrtvé mladíky zabalil do spacích pytlů, převázal provazem a hodil do vykopaného hrobu. Potom je polil žíravinou. Naposled ho lidé viděli před dvěma lety v zimě. Policisté se doslechli, že nyní je snad v Itálii či ve Španělsku. Soudce proces odročil na 21. července v 13:00.