Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Bor vyplatil na dávkách a půjčkách lidem z Crystalexu 1,5 mil.Kč

Archiv

Dalších 300.000 korun město rozdělilo na bezúročných půjčkách těm, kdo na dávky nedosáhli, řekl dnes ČTK místostarosta Stanislav Valdman.


Novoborští zastupitelé se v polovině ledna rozhodli uvolnit z městského rozpočtu milion korun na bezúročné půjčky až 10.000 korun pro skláře, kteří zůstali bez prostředků. "Denně přichází o půjčku požádat jeden až dva lidé, zatím jsme jich poskytli 30, všechny v maximální výši," řekl Valdman. Půjčku musí lidé vrátit do roka, určena ale není jen sklářům. Do konce dubna o ni mohou všichni obyvatelé s trvalým bydlištěm v Novém Boru, kteří se dostali do tíživé finanční situace v souvislosti s ukončením pracovního poměru a nevyplacenou mzdou.


Sklářská společnost Crystalex byla ještě loni největším zaměstnavatelem v dvanáctitisícovém Novém Boru. V podniku pracovalo na 1300 lidí, z toho zhruba 600 je obyvateli Nového Boru. Kvůli nedostatku provozního kapitálu je ale firma od 22. září v insolvenčním řízení. Na začátku ledna musel Crystalex zastavit výrobu, když věřitelské banky odčerpaly veškeré prostředky z jeho účtů. Sklárna neměla na provoz, zaměstnanci zůstali bez výplat. Podnik proto úřadu práce oznámil hromadné propouštění.


"Většina zaměstnanců už sama odešla, zůstává asi čtvrtina lidí, kterým výpovědní lhůty vyprší na konci dubna," řekl dnes ČTK mluvčí Crystalexu Karel Samec. Crystalex začal před týdnem rozdávat výpovědi lidem, kteří je nepodali sami. Úřad práce proto posílil své služby na detašovaném pracovišti, které přímo v podniku zřídil. "Zájem je ale minimální, tak hlavně poskytujeme poradenství," řekla dnes ČTK mluvčí úřadu Marcela Ottová. Úředníci podle ní zůstanou v továrně do konce týdne, pak se uvidí.


Situace na Novoborsku podle Ottové není dobrá. Nezaměstnanost v lednu vzrostla z 6,9 procenta na 11,7 a dál stoupá. Zatímco na konci prosince bylo v Novém Boru bez práce 428 lidí, na konci ledna už jich bylo 776. Nabídka práce je přitom podle Ottové minimální. Pro celé Českolipsko mají úřady k dispozici kolem 260 míst, na každé tak připadá nejméně 22 uchazečů.