Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Boj se sinicemi pokračuje

Archiv

Díky hrázce bude do Máchova jezera pronikat méně živin, které přispívají k velkému výskytu sinic. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolina Šůlová.


Hrázka nedovolí, aby se ze zátoky rozšiřovaly usazeniny, kvůli nimž se sinice rychle rozmnožují. Pomůže rovněž ke vzniku biologického filtru z vodních a mokřadních rostlin.


"Opatření proti sinicím v Dokeské zátoce vyjdou na 1,3 milionu korun. Náklady uhradí Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky," uvedla Šůlová.


Město Doksy se podle ní snaží ke zlepšení kvality vody jezeře přispět technickými úpravami kanalizace. Zlepšení kvality vody v jezeře není nutné pouze kvůli koupání, ale také kvůli ochraně území se vzácnými rostlinami a živočichy. Agentura požádala začátkem února krajský úřad v Liberci o povolení, aby letos mohla jezero ošetřit látkami, jež ničí sinice.


"Pravděpodobně se použije síran hlinitý. Neškodí ani ekosystémům a ani lidskému zdraví," prohlásila Šůlová.


Síran hlinitý nedovolí, aby se do vody uvolňovalo nadměrné množství fosforu. Právě fosfor slouží sinicím jako hnojivo.


"Použití síranu hlinitého patří mezi krátkodobá opatření ke zlepšení kvality vody v jezeře. Dlouhodobě jezeru prospěje odstranění usazenin ze dna," konstatoval starosta Doks Zdeněk Krenický.


Právě škodlivinami zamořené nánosy bahna podporují v Máchově jezeře bujení sinic ze všeho nejvíce. Likvidace usazenin si podle odhadů vyžádá až 300 milionů korun. Příspěvek na ozdravění jezera se agentura pokusí získat ze strukturálních fondů Evropské unie. Nyní vzniká projekt, jehož autoři kromě jiného mapují usazeniny na dně jezera. Hotov bude 15. března. Loni na podzim bylo Máchovo jezero vypuštěno, aby odborníci prozkoumali usazeniny na dně. Rybáři rovněž vylovili kaprovité ryby. Rozrývají totiž bahno a uvolňují živiny pro sinice. Odborníci chtějí do Máchova jezera vysadit dravé ryby, aby tlumily množství kaprovitých ryb.