Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Boj proti přibývajícím krádežím kovů

Archiv

Je nezbytné zintenzivnit a zpřísnit namátkové kontroly výkupen, udělovat vyšší pokuty a rychleji jednat o odebrání živnostenského oprávnění, řekl dnes hejtman Petr Skokan.


Stále častěji mizí podle hejtmana poklopy a víka kanalizačních výpustí, části zabezpečovacích zařízení na železnici i části elektrického vedení. "Tyto krádeže nepůsobí jen velké hmotné škody, ale ohrožují i zdraví a životy občanů. Města a obce, které zloději nejčastěji poškozují, žádají, abychom se zasadili o změnu zákona," dodal hejtman.


Vedení kraje proto jednalo o situaci se zástupci policie, státního zastupitelství a také měst, Severočeských sběrných surovin, inspekce životního prostředí, Českých drah a dalších organizací, jejichž zařízení jsou častým cílem zlodějů. "Hlavní těžiště problému vidí ve spojení a spolupráci zlodějů s výkupy, podle zkušeností se to týká zejména malých soukromých sběren," dodal hejtman.


Diskuse podle hejtmana ukázala, že základním problémem kontrol není nedostatečná legislativa, ale omezení, která pro jednotlivé orgány platí. "Policie může vstupovat jen do prostor přístupných veřejnost, obchodní inspekce či inspektoři životního prostředí zase mohou prověřovat jen dodržování zákonů ve své kompetenci," uvedl Skokan. Proto se chce kraj zasadit o to, aby jednotlivé orgány postupovaly společně, což by mělo umožnit usvědčit a postihnout ty, kdo pravidla porušují.