Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Blokáda silnice k volfartické skládce

Archiv

"Skládka poškozuje přírodu v Chráněné krajinné oblasti České středohoří a narušuje život v Novém Oldřichově," řekl  člen Ekokrajiny Natury a oldřichovský zastupitel Jaroslav Pokorný. Podle něj skládka kromě jiného ohrožuje studny s pitnou vodou ve Volfarticích a Nové Vsi. Kvůli její výstavbě v současné době projede Novým Oldřichovem kolem 500 nákladních aut týdně a na úzké silnici hrozí nehody. Obyvatele vesnice navíc obtěžuje hluk, výfukové plyny a zvířený prach. Skládka vzniká necelý kilometr za Novým Oldřichovem.


"Na skládce tuhých odpadů použijeme nejlepší technologie a životnímu prostředí neuškodíme," prohlásil Václav Martinovský, zástupce akciové společnosti EKO, jež skládku v bývalém lomu buduje. Martinovský uznává, že lidé v Novém Oldřichově trpí kvůli nákladním autům, směřujícím mezi jejich domy ke skládce. Firma EKO chtěla postavit dočasnou cestu jinudy. Vedla by úplně mimo obec. Ekokrajině Natuře však nová panelová cesta vadila a odvolala se proti ní na Ústecký kraj, po jehož území vede.


"Pokud získáme od Ústeckého kraje povolení, cestu uděláme za šest týdnů a nákladní auta z Nového Oldřichova zmizí," upozornil Martinovský.


Podle člena Ekokrajiny Natury Zdeňka Vlčka by cesta mimo vesnici obyvatelům sice ulehčila, ale zároveň by se stala dalším krokem ke vzniku skládky, kterou ekologičtí aktivisté považují za nebezpečnou a zbytečnou. Skládek je totiž podle nich v Libereckém kraji dostatek. Skládku ovšem v minulosti schválila litoměřická Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří, Okresní úřad v České Lípě i ministerstvo životního prostředí. Vrchní soud, kam se odvolali ekologičtí aktivisté, však rozhodnutí zrušil.


"Byly v něm formální chyby. Žádné jiné překážky pro vybudování skládky se však neobjevily a letos v srpnu jsme s ní znovu souhlasili," uvedl pracovník Správy CHKO České středohoří Vladimír Němec.


Firma EKO má na stavbu skládky povolení a s pracemi nepřestala, ačkoliv ještě neví, jestli obdrží souhlas k jejímu provozu. O jeho vydání rozhodne Liberecký kraj na základě podkladů od všech stran, jichž se skládka podle zákona dotýká.


"Klasické správní řízení skončí nejpozději do poloviny února příštího roku," konstatoval krajský radní pro životní prostředí Radim Zika. Skládka, kam by se vešlo přes 1,5 milionů metrů krychlových odpadů, by sloužila zhruba 23 let. Firma by ji potom uzavřela, přikryla zeminou a kopci s vytěženým lomem by vrátila téměř původní podobu.


Spory o skládku vyostřilo i setkání jednoho z německých majitelů firmy EKO s obyvatelkou Nového Oldřichova Vlastimilou Juráskovou. Při dni otevřených dveří ji požádal, aby opustila stavbu, a když neposlechla, vyvedl ji ven. Jurásková mluví o vyboxování z areálu, Martinovský o málo citlivém jednání bez použití násilí.


Juráskové patří okraj cesty, kudy ke skládce míří nákladní auta. Žena ji nechala oplotit a vozy mají problémy po zúžené silnici projet. Skládka vadí i oldřichovské starostce Marcele Novotné. V sousedních Volfarticích naopak radnice patří mezi akcionáře firmy EKO a díky skládce by získala velké příjmy do obecní pokladny.