Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Auta houbařů na Českolipsku jsou letos častým terčem zlodějů

Archiv

Obětí pachatelů se jejich vozy stávají každoročně, letos ale začala houbařská i zlodějská sezona dříve - díky teplému deštivému počasí. Motoristé kriminálním živlům mnohdy nahrávají. Parkují totiž na odlehlých místech, jenom aby měli do lesa co nejblíže. V pondělí našli dva houbaři vyloupená a poničená auta v lesích u Ralska a u Zákup. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.


Na motorizované houbaře se dlouhodobě zaměřují sehrané skupiny zlodějů s rozdělenými rolemi. Jedni kradou a druzí hlídají, jestli se majitelé aut z lesa nevrací. Na začátku července přišel muž z Plzeňska na lesní cestě mezi Mimoní a Břehyní o Škodu Superb za půl milionu korun. Žena z České Lípy nechala Škodu Fabia za bezmála 90.000 korun u silnice poblíž lesa u Cvikova. Zloději jí auto odcizili během dvou hodin.


Podle libereckého mykologa Zdeňka Peldy i starosty Ralska Jinřicha Šolce rostou nyní na některých místech extrémně především hřiby, v jiných lokalitách však lidé nenarazí téměř na žádné houby. "Hřiby se vyskytují většinou jen v listnatých lesích. Minulý týden jsem jich našel za hodinu 300, jejich vlna ale nyní opadá," dodal Pelda.


Mykolog uvedl, že početnější rodiny při cestách za houbami, nechávají občas někoho v autě, aby ho ohlídal. Setkal se však třeba i se starou paní, zavřenou příbuznými v autě. Venku bylo 27 stupňů.


"Houbařovi z Mimoně někdo v pondělí rozbil u Škody Fabia zadní a čelní sklo, prorazil palivovou nádrž a promáčknul dveře v okolí zámku. Z auta, postaveného v lese u Ralska, pachatel vzal peněženku s 5700 korunami, navigaci, řidičský průkaz a klíče. Celková škoda přesáhla 36.000 korun," dodala Baláková. Houbař z Děčínska zaparkoval v pondělí Renault Thalia na lesní cestě v oblasti mezi Zákupy a Srním. Když se k němu vrátil, měl rozbité přední sklo, propíchnuté přední kolo a poničený zámek na dveřích do kufru. Z vozu zmizel rádio Sony. Škoda se pohybuje okolo 13.000 korun.


Během loňské houbařské sezony zdemoloval neznámý pachatel drahý vůz motoristovi na lesní cestě u obce Vrchovany na Českolipsku. Škoda na osobním automobilu volvo činila 70.000 korun. Motorista nechal stát svůj vůz na zakázaném místě. Někdo mu na něm vytloukl přední i zadní okno a také přední i zadní světla.