Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Arcus - Onko Centrum slavilo deset let existence

Archiv

"Posláním našeho občanského sdružení je zlepšovat kvalitu následné péče o onkologické pacienty a zvyšovat informovanost nejširší veřejnosti o možnostech prevence a léčby nádorových onemocnění. Organizujeme vzdělávací semináře pro odbornou i laickou veřejnost a spolupracujeme s mezinárodními onkologickými organizacemi. Pořádáme rekondiční a ozdravné pobyty v Karlových Varech i v zahraničí, například ve Švýcarsku, Chorvatsku, Itálii a Francii," řekla ředitelka a předsedkyně představenstva ARCUS-Onko Centrum Jana Koželská.


Od dubna pacientům slouží poradenská telefonní linka Život bez únavy, věnovaná problematice onkologické únavy a anémie. Odborníci jim poradí v úterý a ve středu vždy od 16:00 do 18:00 hodin na telefonním čísle 224 213 012.


Dnešní večer, nad nímž převzali záštitu ministr kultury Pavel Dostál a českolipská místostarostka Hana Moudrá, završil oslavy desetileté existence tohoto sdružení. Zároveň byl příležitostí k setkání jeho členů, rodinných příslušníků i přátel. Moderátoři Hana Švejnohová a Jan Musil na jevišti přivítali například Petru Janů, Martu Elefteriadu, Martu Vančurovou, Hanu Křížkovou a Josefa Štágra. Pokřtěna byla kniha Mýty a pověry o výživě Ludmily Oliveriusové.


Výtěžek koncertu, jehož výši dnes pořadatelé večera nesdělili, bude použit na vybudování a zajištění provozu kontaktního centra v Praze, které má zajišťovat informace o možnostech prevence a léčby rakoviny a následné pomoci onkologickým pacientům. Širší projekt počítá s vytvořením sítě center sociálních, zdravotních a vzdělávacích služeb, která by pomáhala onkologickým pacientům v České Lípě, Praze, Znojmě, Havlíčkově Brodě a Zlíně. Významná je i pomoc Nadace Divoké husy, která zdvojnásobuje čisté výtěžky benefičních akcí ve prospěch nestátních a neziskových organizací.