Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Američtí filmaři "loví" na hradu Houska duchy

Archiv

ČTK to dnes řekl kastelán Miroslav Konopásek. Americký tým podle něj postupně mapuje všechna tajuplná místa na světě. Tvůrci seriálu se v Česku zdrží ještě na Bezdězu, protože oba hrady spojuje mnoho pověstí. Údajně jsou propojeny chodbou, kterou se dá jet kočárem. Dříve prý byly spojeny také koženým mostem a drátem. Asi 20členný štáb přijel na Housku ve čtvrtek a zdrží se do velikonočního pondělí. Návštěvníky památky jeho přítomnost nijak neomezí. "Lov duchů" začíná pozdě odpoledne a končí vždy až nad ránem.


Vloni se na Housce točilo pokračování televizního seriálu Strážce duší a Česká televize tam natáčela romskou pohádku Dilino a čert. Dilino znamená v romštině hlupák nebo pitomec. Historici dosud nevědí, kdy přesně hrad vznikl a kdo ho založil. Stál ale už za krále Václava I. v první polovině 13. století a na jeho místě prý dříve bylo hradiště. Na Housku míří kromě výletníků rovněž lidé, jejichž koníčkem se stalo luštění záhad. Občas se dají vidět, jak pobíhají s virgulemi na hradě i kolem něj.


Houska leží na chráněném území se vzácnou přírodou mezi slavnějšími hrady Bezděz a Kokořín. Hrad na pomezí Českolipska a Mělnicka získali v restituci sourozenci Jaromír Šimonek a Blanka Horová. Turisté mohli hrad poprvé uvidět až v roce 1999. Loni památku navštívilo 28.000 turistů. Jeho tajemnou minulost připomíná od letošního roku nová strašidelná atrakce - peklo. Turisté tam sestupují do dvou skalních sklepů s čertovským trůnem, kotli, kovadlinou, kovářským měchem, kovovými loučemi nebo s ďábelskými obličeji na stěnách.