Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Amatérští ornitologové dnes orla neviděli

Archiv

To prohlásil dnes tajemník severočeské pobočky České ornitologické společnosti Miroslav Honců.


"Na mnoha místech zamrzla i řeka Ploučnice, kde orli také loví," uvedl.


Na Českolipsku žijí již řadu let nejméně tři páry orlů, a až teploty stoupnou, tak se do své mateřské oblasti s mnoha rybníky znovu vrátí. Honců a ostatní ornitologové si myslí, že se orli přestěhovali jinam, poněvadž jim nevyhovuje, když se musí živit pouze uhynulými zvířaty. Kromě ryb jim ubyla i další potrava - vodní ptáci. Divoké kachny a labutě se přesunuly z klidné přírody na řeku Ploučnici do rušné České Lípy.


"Orly jsme na Českolipsku naposledy viděli v prosinci. V sobotu a dnes ráno jsme se za nimi vydali na ornitologickou vycházku a pátrali jsme po nich kolem přírodní rezervace Novozámecký rybník mezi Jestřebím a Zahrádkami. Šli jsme asi tři kilometry tam a tři zpátky po území, kam orli létají za potravou. Na žádné jsme bohužel nenarazili," podotkl Honců.


Zimní přelety orlů za potravou by omezilo přikrmování, ornitologům však scházejí peníze. V sobotu orly hledali čtyři ornitologové, dnes se jich sešlo téměř 20. V 08:00 se teplota u vody pohybovala kolem minus 15 stupňů Celsia. Prokřehlí ornitologové se ale z vycházky bez zážitků nevraceli. Viděli totiž řadu jiných ptáků - například káňata, poštolky, brkoslavy, čečetky, strnady, kvíčaly či hýly. Spatřili také stádo asi deseti daňků.


Podle Honců se ornitologové letos v zimě vypraví za orly mořskými také ve čtyřech jiných českých a moravských lokalitách. Českolipsko patří mezi oblasti s bohatou skladbou ptáků. Jejich rájem zůstává kromě jiného bývalý vojenský prostor Ralsko, kam měli lidé až do roku 1991 zakázaný vstup.


Na Českolipsku se vyskytují vedle orla mořského také další vzácní velcí ptáci jako jeřáb popelavý nebo moták pochop. Orlí hnízda ornitologové před veřejností tají. Bojí se totiž, aby ptáky nerušili zvědavci nebo aby se orli nestali kořistí bezohledných lovců. Na Českolipsku zastřelil neznámý pachatel brokovnicí samici celoevropsky přísně chráněného orla na jaře roku 2003.