Dnes je 03. 10. 2024
svátek má Bohumil

Alpská krajina v Maštálkově síni

Archiv

Letos zveme do klubovny muzea koncertního citeristu Michala Müllera. Citera podle představ barvotiskových obrázků zněla v každé alpské boudě. Jde ale o nástroj rozšířený v celé střední Evropě.


Blanka Severinová absolvovala v roce 1994 půlroční kurz Průvodce turistického ruchu a začala jezdit jako průvodkyně se zaměřením na destinaci Švýcarska. Zdejší krajina a příroda ji uchvátila natolik, že všechny zájezdy a návštěvy začala dokumentovat s fotoaparátem v ruce. První kompaktní Minoltu vyměnila v r.2002 za zrcadlovku Minoltu DYNAX 4, kterou pořídila většinu vystavovaných snímků. Pravidelně se zúčastňuje fotografických soutěží, v některých získala úspěchy. Její snímky byly uvedeny na televizním kanálu DAKR v relaci „Galerie M“. Několik fotografií bylo použito ve Švýcarsku pro oběžník a přihlášku na „Mezinárodní kongres onkologie“, který se konal v Luganu v červnu 2005.


Mezi vzácné snímky řadí Blanka Severinová fotografii českého malíře, kreslíře a grafika Jana Kristoforiho. V červnu 2002 ji osobně přijal ve svém ticinském domě v Prato Sornico a věnoval soubor grafik s vlastnoručním podpisem. Uskutečnit výstavu fotografií ze svých cest po Švýcarsku byl její první velký cíl. Zaměřuje se na jižní Švýcarsko – kanton Ticino. Tam posledních šest let směřuje nejvíce jejích cest profesních, ale i soukromých.


I když její snímky nejsou velkých rozměrů, věří, že krásy tohoto kantonu přiblíží i menší fotografie, které si sama netradičně paspartuje a vytváří si svůj osobitý styl vystavovaných snímků.


Výstavy: Most – leden 2005, Litvínov – květen a červen 2005, Bílina – září 2005, Duchcov – leden a únor 2006.