Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Ajeto v Lindavě umožní návštěvníkům stát se na chvilku sklářem

Archiv

Ajeto se specializuje na malosériovou výrobu komplikovaných a exkluzivních děl z ručně foukaného skla a spolupracuje s řadou významných umělců. Areál firma otevřela návštěvníkům už loni. Orientace na turistiku je jednou z možností, jak čelit ekonomické krizi, řekl dnes ředitel sklárny Jaroslav Turnhöfer.


Ajeto nabízí exkurze do výroby a navíc vybudovalo v Lindavě pro turisty Sklářskou krčmu s malou pecí. Tam se mohou návštěvníci nejen občerstvit, ale pod vedením zkušeného mistra mají možnost si s pomocí sklářské píšťaly vytvořit svůj první skleněný výrobek. "Nabízíme také pravidelné sobotní programy, ve kterých návštěvníci uvidí zajímavé sklářské profese," dodal ředitel. Při práci podle něho turisté uvidí formaře, který připravuje formu, nebo rytce, který sklo zdobí různými motivy.


Sklárna Ajeto vyrábí hlavně na vývoz. Do ciziny, zejména do USA, Itálie, Německa a Beneluxu míří téměř 85 procent produkce. Stále více exportuje i do Asie. Také v Česku kupují sklo z Lindavy převážně zahraniční obchodníci. Díla sklárny Ajeto zdobí například královský palác v Norsku, luxusní zaoceánské lodě nebo nizozemský královský dvůr. Krize, která v posledních měsících ničí české sklářství, dolehla i na uměleckou sklárnu a připravila ji o zakázky. Firma musela v březnu omezit výrobu, několik lidí propustila. Majitelé věří, že turisté pomohou sklářskou výrobu udržet a zajistí práci pro 35 zaměstnanců.


Stejnou strategii volí stále více sklářských firem. Především ty menší se otevírají turistům a nabízejí jim nové možnosti vyžití. V Libereckém kraji má v této oblasti největší zkušenosti soukromá sklárna v Harrachově, která slouží jako oblíbený cíl turistů už přes deset let. Vedle sklárny a historické brusírny tam mají i vlastní minipivovar a pivní lázně. Sklárnou ročně projde kolem 60.000 návštěvníků a třetinu tržeb firmy představují právě příjmy z turistiky.


Na cestovní ruch vsadili také v nedaleké Poniklé na Semilsku. Tradiční výrobce skleněných vánočních ozdob Rautis už několik let nabízí návštěvníkům prohlídky sklárny, lidé si tam mohou sami vyrobit i vlastní ozdoby. Turisté pomáhají udržet také tradiční ruční výrobu skleněných vinutých perlí v Železném Brodě na Jablonecku. Firma Kortan - Sklo Bižuterie nabízí od roku 2005 turistům ukázky výroby perlí i možnost si vyrobit vlastní šperk nebo koupit polotovary pro jeho výrobu.